Piloni pensie

 

Pensiile , atat cele obligatorii cat si cele facultative, sunt structurate pe 4 piloni, si anume :

PILONUL I :

Este reprezentat de clasica pensie de stat si are ca scop asigurarea unui minim de protectie sociala.

PILONUL II:

Aceste pensii vin in ajutorul pensiei de stat, aportul contribuabililor fiind acelasi ca si inainte, diferenta fiind ca prin aceasta pensie, 2%  din contributiile de asigurari sociale (majorati anual cu cate 0,5% pana la atingerea unui plafon maxim de 6%), vor fi redirectionate catre un fond de pensii private. Sunt pensii obligatorii doar pentru cei pana in 35 de ani si optionale pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani.

PILONUL III:

Sunt pensii private facultative, pe langa celelalte doua tipuri de pensie care sunt obligatorii, orice angajat poate contribui la o pensie facultativa, astfel asigurandu-si un venit suplimentar pentru batranete. Se poate contribui la un astfel de fond de pensii cu pana la 15% din salariul brut si un mare avantaj este o deducere fiscala pentru angajat dar si pentru angajator.

PILONUL IV

In acest sistem de pensie, angajatul nu are limita de contributie, astfel el poate cotiza la fondul de pensie privata suplimentara cu orice suma. In contractul de pensie privata suplimentara este inclusa si o asigurare de viata cu optiunea de a adauga la polita si acoperirea altor riscuri ca invaliditate prin accident, interventii chirurgicale sau spitalizare.

Articole similare

Comentariul tau aici